Impressie

2019

IJsselFEstein 2019.. een prachtige nazomerdag… Om 7.00 uur begon de opbouw en dankzij de enorme inzet van de vrijwilligers, Shelter en Trikyra waren we om 14.00 gereed. Na de gebruikelijke start van DJ Justin Kayes was het podium voor Jules Deelder die op het middenterrein al gezellig had zitten kletsen met diverse bezoekers. Het terrein was volgestroomd met bezoekers en de tap al flink aan het werk. Met saxofonist Boris van der Lek, meester gitarist Cok van Vuren, drummer Arend Niks en bassist Peter Wassenaar zorgde de oude meester, met z’n bekende humor, voor een swingend optreden. Helaas een van zijn laatste….
Bij 3HATTRIO voelde je meteen de magie: Desert-music uit Utah. Ze waren aan het eind van hun Britse tour speciaal voor IJsselFEstein het Kanaal overgestoken. Een van de bijzonderste optredens ooit op IJsselFEstein.
Ben Poole, de jonge virtuoze Britse gitaarheld, en zijn trio zetten in de namiddag de tent met hun enerverende bluesrock op scherp. Dat ze het erg naar hun zin hadden op IJsselFEstein bleek toen ze om middernacht naar hun hotel vertrokken.
Op primetime staat niemand minder dan Benjamin Herman in het Kasteelpark de sterren van de hemel te blazen. Een grandioos kwartet met Simon Oslender op Hammond orgel, gitarist Rory Ronde en het grote drumtalent Yoran Vroom.
De Vlaamse zusjes Nelle en Dienne zijn samen Lili Grace. Met toetsen, cello, electronica en geweldige samenzang weten ze een bijzondere sfeer te maken. Echte IJsselFEstein muziek.
Gitarist Matt Dalle (the Goonmat) en een van de beste mondharmonicaspelers van Europa, Fabian Bennardo (Lord Benardo) sloten het live gedeelte af met hun swingende BoogieBlues.
Daarna werd er nog verder gedanst op de uiteindelijk wegstervende muziek van DJ Justin Kayes.
Bezoekers tevreden naar huis, organisatie en vrijwilligers vermoeid en óók tevreden over de relaxte gezellige sfeer en de prachtige optredens.
De catering en drank werd verzorgd door: El Sergio, De Rijdende Keuken, Gastro, Happy Cupcake, Fortune Coffee, Van Schaik Dranken, Brouwerij Maximus.

2018

2017

Waar rondom IJsselstein de regen met bakken uit de hemel viel was het festival terrein bij de kasteeltoren gehuld in zonlicht. Ideaal weer voor het leukste nazomerfestival van IJsselstein en omstreken. Zoals ieder jaar bracht het IJsselFEstein weer waar het goed in is. Een gezellige, gemoedelijke sfeer met afwisselende, kwalitatief hoogstaande, muziek. Onder de traditionele Sahara tent kwam er weer een breed scala aan topartiesten voorbij. Wederom is het onmogelijk om een hoogtepunt aan te wijzen. Iedereen had zijn eigen favoriet. Speciale vermelding is er toch voor Tineke Postma die voor het eerst een thuiswedstrijd speelde nadat ze de avond vooraf nog op een festival in Taiwan het gestaan. Met haar prachtige heldere sax kreeg ze de tent stil. De afsluitende act van Steffen Morrison zorgde er voor dat de tent nog even heerlijk uit z’n dak ging. Een feest zonder wanklank waar IJsselstein trots op kan zijn.

2016

Het IJsselFEstein 2016 gaat de boeken in als het best bezochte IJsselFEstein sinds de eerste editie, 9 jaar geleden. Alles werkte mee; het weer, de locatie, de ambiance en natuurlijk de veelzijdige programmering. De combinatie zorgde voor een vrolijk, verrassend en sfeervol festival. Vanaf 15.00 uur was het terrein open voor de bezoekers, waarbij de huis DJ direct voor een geweldige sfeer zorgde.

De karakteristieke Sahara tent op het terrein bij de kasteeltoren stroomde vervolgens in een uur tijd vol. IJsselstein had duidelijk zin in het optreden van de band Joris Linssen en Caramba. De Mexicaanse klanken zetten de toon voor de rest van de dag. Verdeeld over twee podia vloog het programma als altijd op en neer tussen kleine pareltjes, warme Jazz klanken, Zuid-Amerikaanse Folk om uiteindelijk af te sluiten met de Belgische band OPMOC, waarbij het onmogelijk was om stil te blijven staan. Het IJsselFEstein, een uniek muziekfestival aan de voet van de historische Kasteeltoren van IJsselstein bezorgde zowel oud als jong publiek een feest waar IJsselstein trots op kan zijn.

2015

Voor het eerst in 8 jaar werd het IJsselFEstein geteisterd door regen. Heel veel regen. De programmering van 2015 zorgde er voor dat het feestje zeker niet in het water viel. Op vrijdagavond wist Sarah-Jan met haar funk en soul het publiek in beweging te krijgen. Terwijl de regen met bakken naar beneden kwam, werd het onder de tent steeds gezelliger. DJ Justin Kayes zorgde beide dagen voor heerlijke klanken en Hans Dulfer sloot de eerste festivalavond af met zijn unieke geluid.

Op zaterdag waren de gitaren en supermaffe Nederlandse teksten van Het Universumpje te horen. Mark Foggo voerde het muzikale tempo op en bewees als ‘Godfather van de Nederlandse ska-scene’ dat stilstaan geen optie is. Het hoogtepunt voor veel bezoekers was de Engelse bluesrock van King King. Gewapend in kilts. Garant voor energiek succes. The Sun Prophets sloten het 8e IJsselFEstein swingend af.

2014

De zevende editie van het IJsselFEstein heeft het succes van voorgaande jaren in tal van opzichten overtroffen. Net als in 2013 begon het festival al op vrijdagavond, en dat betekende meer artiesten, meer muziekstijlen en deze keer ook (veel) meer publiek. Dat vermaakte zich vrijdag prima met de chansons van Derek & Yves, de flamenco van Masflamenco en de sfeervolle omlijsting door DJ Justin Kayes.

Ook op zaterdag was het al vroeg gezellig druk in de grote tent. Tim Akkerman trok een eigen schare, vooral vrouwelijke fans, die zichtbaar genoten van zijn stem en zijn performance. De Molen Draait Doorrr! met de Peppers, The Otherside, Walter & friends, Gear en Roleks, bleek weer een uiterst prettige overbrugging naar het avondprogramma, waarin de Belgische Boogie Beasts hun naam eer aandeden. De jonge Tim Wes bleek niet alleen op sax, maar ook vocaal zijn mannetje te staan. Met zijn geheel vernieuwde, 10-koppige band was hij een swingende afsluiter van het zevende IJsselFEstein

2013

De zesde editie van het IJsselFEstein kopieerde de succesfactoren van een jaar eerder: een perfecte locatie (het sfeervolle Molenplantsoen), lekker eten en drinken, De Molen Draait Doorrr! met IJsselsteinse musici, een gevarieerd programma van kwaliteitsartiesten en een slotact waarbij je niet stil kon blijven staan.

Maar er was meer: het jubileum van de Windotter werd zaterdagochtend gevierd met een molenontbijt in de tent van IJsselFEstein. Omdat die er vrijdag al moest staan, kon de muziek ook een dag eerder beginnen. Aan Dishking, drie jaar eerder ook te gast met zijn band, de eer om af te trappen, in- en uitgeleid door DJ Justin Kayes. Na een oergezellig molenontbijt ging de zaterdag los met de bluegrass en Americana van de Groningse band Heavy Clay. DMDD bracht o.a. The Peppers, The Otherside en Roleks op het podium, waarna tributeband de Deaf Americans de muziek van Johnny Cash overtuigend tot leven bracht. De (voor het eerst!) stampvolle tent was daarna voldoende opgewarmd om bij Sven Hammond Soul, compleet met messcherpe blazerssectie, soulvolle vocalen en het brullende en grommende Hammond-orgel van Sven Figee, helemaal los te gaan.

2012

De eerste lustrumeditie van het IJsselFEstein was in meerdere opzichten een memorabel feest: wederom fantastisch weer, een fantastische plek (het Molenplantsoen), lekker eten en artiesten die er een groot feest van maakten. Bovendien zorgde de eerste editie van De Molen Draait Doorrr! voor een extra IJsselsteins accent, met bijdragen van onder andere The Otherside en Blue Monday.

‘s Middags werd de aftrap van het jonge Tone Art Trio gevolgd door de klezmerklanken van Agge Nebbisj. In de avond maakte Denise Jannah en Saskia Laroo hun internationale faam volledig waar. Samen met gitarist Wolf Martini betoverde Jannah het pubiek met haar stem en haar uitstraling. Na het intieme optreden zorgde trompetiste Saskia Laroo voor een uitbundige afsluiting. Met haar aanstekelijke funkjazz kreeg ze het IJsselsteinse publiek massaal en langdurig op de dansvloer.

2011

De vierde editie van het IJsselFEstein was een groot succes. Na een zomer waarin de zon zich nauwelijks liet zien, werkten de weergoden op 3 september volop mee. Mede daardoor was het gezellig druk in het sfeervol overkapte Vestingplantsoen. De aanstekelijke Balkan-klanken van Amariszi zorgden voor een vliegende start, waarna de Nordanians het stokje overnamen met hun intrigerende mix van instrumenten (viool, tabla en jazz/rockgitaar) en muziekstijlen. Gastvocaliste Sinna Casita voegde daar een flinke portie soul aan toe.

Vervolgens maakten Denvis & The Real Deal hun reputatie van podiumbeesten helemaal waar door het feest van een stevig slot te voorzien. Tijdens de ombouwmomenten zorgde DJ Justin Kayes dat het publiek zich geen moment verveelde. Kortom: IJsselFEstein 2011 smaakte naar meer!

2010

IJsselFEstein 2010 kende een bescheiden opzet. De festiviteiten rond het 700-jarig stadsjubileum zorgden voor een overvolle evenementenagenda en lege sponsorpotten. Om de traditie niet te onderbreken werd samenwerking gezocht met Drijfwerk, een project van beeldend kunstenares Leontien Kurpershoek.

Op vrijdag 10 september werd de stadsgracht uitgelicht door ruim honderd drijvende en lichtgevende sculpturen. Op een aantal bijzondere plaatsen langs de route vonden muzikale optredens plaats, waarvan een aantal werd verzorgd door IJsselFEstein. Na een opwarmconcert van de band Dishking in stadscafé De Ridder kon het publiek in het feeërieke avondlicht onder andere genieten van mezzo-sopraan Xenia Meijer, jazz-accordeonist Rik Cornelissen en vibrafonist Hans Hasebos, die in het molenplantsoen danser Kenzo Kusuda begeleidde. De 8-mans formatie De Kift verzorgde in De Ridder een spetterende afterparty.

2009

De tweede editie van IJsselFEstein vond in z’n geheel plaats in het Fulcotheater in IJsselstein. In de grote zaal, in de bovenzalen en beneden in de foyer traden op 26 september wederom grote namen op als Izaline Calister, Dmitri Ferschtman en Mila Baslawskaja, Jenny Lane, Oene van Geel met Erik Vaarzon Morel, Robin Nolan Trio, Good Company en Anke Angel.

Voor de afwisseling werd gezorgd door tal van opkomende bands als The Jetts en Liquid. Op 15 mei gaf Hans Dulfer de IJsselsteinse muziekliefhebber in stadscafé De Ridder al een voorproefje van het ‘echte’ festival.

2008

De eerste editie van IJsselFEstein vond plaats op 27 september op een aantal locaties in de historische binnenstad, waaronder een grote tent op de pLaats, het plein voor het oude stadhuis. Trompettist Eric Vloeimans, inmiddels van wereldfaam, trad er op met zijn band Gatecrash.

Dewi, bekend van de eerste Idols-editie, gaf een soulful en swingend optreden weg en ook Gina met haar Band of Blues, Stinky Lou, Zydeco Fever, de eigenzinnige pianist Bert van den Brink en een hele reeks andere artiesten boden elk wat wils in IJsselstein.